" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

28 YILINDA DÜNYA KAMUOYUNA KABUL ETTİRELEMEYEN HOCALI SOYKIRIMINI LANETLİYORUZ.

shadow

‘’Hocalı Katliam’’ İnsanlık tarihine kara bir leke olarak yazılan Soykırım Suçudur.

Ermeni güçlerinin 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahipti. 2 bin 605 ailenin, 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasaba olan Hocalı'da Aralık 1991'de Karabağ'ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermeniler daha sonra Hocalı'yı hedef aldı.

Karabağ Savaşı sırasında  Ermeniler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1991'in son günlerinde ablukaya aldıkları ve tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Dağlık Karabağ bölgesinin  Hocalı kasabasını ele geçirmek için harekete geçti. Aylar süren saldırılarını 1992'nin 25 Şubat'ında yoğunlaştıran Ermeniler, gece, Sovyet ordusunun o zaman Hankendi'de bulunan 366. Motorize Alayı'nın da  çoğu Ermeni Kökenli 38 Üst Düzey Subaylarında  yer aldığı ve Savaş Suçu işlemekten çekinmeyen Ermenistan Ordusu desteği ile  26 Şubat 1992 tarihinde  Hocalı Kasabasında  7 bin kişinin yaşadığı Hocalı Kasabasındaki Azerbaycan Türklerine üç koldan saldırarak savunmasız durumdaki Sivilleri toplu şekilde katlederek ve esirlere acımasızca işkence yaparak 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613 Kişinin ölmesine  Azerbaycan vatandaşı soydaşlarımızın 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birini yaşamalarına  imza atmıştır.

Katliamdan 76'sı çocuk 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı. Katliamda 8 aile tamamen yok edildi, 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti. Azerbaycan devletinin işgal nedeniyle uğradığı zarar ise 170 milyon doları buldu.

 

Birleşmiş Millerler Mülteci Komisyonu Üyesi olan Türk Dünyası İnsan Hakları Derneğinin oluşturduğu gözlemci heyetin 1992 Mart-2005 tarihleri arasında yaptığı çalışmalar neticesinde  Ankara’da bulunan BM  Mülteci Komiserliği nezdinde BM Türkiye Temsilciliğine sunduğu dosyada , Katliamdan kurtulmayı başaran 2 bin 213 kişinin soruşturma dosyasındaki ifadesi, 800'den fazla ekspertiz raporu ve diğer kaynaklardan edinilen bilgiler ve o dönemde çekilen resim ve görüntüler katliamın büyüklüğünü ortaya koyarak , Ermenilerin sadece işgalle yetinmediğini, sivilleri toplu şekilde katlettiğini kanıtlıyor.

Soruşturma dosyasında Hocalı katliamını yapan Ermenistan ordusu subaylarının yanı sıra, Sovyet ordusunun o zaman bölgede bulunan 366. Motorize Alayı'nın çoğu Ermeni kökenli 38 üst düzey subayının da ismi yer alıyor. Dosyada ismi geçen subaylar savaş suçları işlemekten sorumlu tutulurken Azerbaycanlılar, savunmasız 613 sivili katleden canilerin adalet önünde hesap vermesini talep etdiler.

27.Şubat 2009 tarihli Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Resmi Haber Sitesinden Aldığımız  Haberler

Hocalı Soykırımının Tanınma Süreci 

 ‘’ İnsan Hakları İzleme Örgütü de, olayı katliam olarak nitelendirdi. Azerbaycan Parlamentosu 1994’te Hocalı’ da yaşanan katliamı “soykırım” olarak kabul etti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeleri Arnavutluk, Azerbaycan, Birleşik Krallık ve Türkiye’nin yanında Bulgaristan, Lüksemburg, Makedonya, Norveç tarafından yayımlanan 324 nolu Avrupa Konseyi bildirgesinde; Ermeniler tüm Hocalıları katlettiler ve tüm şehri harap ettiler ifadesine yer verildi. Ayrıca Avrupa Meclisi’nin 30 üyesi, Hocalı Katliamı’nın Ermeniler tarafından 19. yüzyıldan itibaren devam ettirilen “soykırım”ların bir aşaması olarak el alınması gerektiğine dair bir demeç verdi.’’

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi 27 Şubat 2009 tarihinde Ankara’da BM Türkiye Temsilciliği önünde Hocalı Katiamı ile ilgili Basın Açıklaması yapıldıktan sonra Siyah Çelenk Bıraktı.

İstanbul Temsilciliği ise 28 Şubat 2009 Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte Eminönü Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda Hocalı Katliamı Konulu bir konferans düzenledi ve ‘’Hocalı için Adalet İstiyoruz ‘’ Başlıklı Uluslararası Kampanya Başlatıldı.

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Merkezince 26 Şubat 2010 Tarihinde Ankara’da BM Türkiye Temsilciliği önünde Hocalı Katiamı ile ilgili Basın Açıklaması yapıldıktan sonra Siyah Çelenk Bıraktı

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Merkezince 26 Şubat 2011 Tarihinde Ankara’da BM Türkiye Temsilciliği önünde Hocalı Katiamı ile ilgili Basın Açıklaması yapıldıktan sonra Siyah Çelenk Bırakıldı.Basın Açıklamasının  konusu ‘’Biz “Hocalı İçin Adalet” istiyoruz. Hocalı Soykırımını yapan ve “Ermenistan’ı o dönemde yönetenler hesap versin” istiyoruz. Onlar hesap vermedikçe dünya da soykırımlar yaşanacaktır. Hocalı Katliamı “Ermenistan Devletinin Silahlı Kuvvetleri tarafından sivil insanlara yönelik yapılan toplu katliam”dır. Ve İKÖ tarafından, “insanlığa karşı cinayet” olarak kabul edilmiştir. İslam Kalkınma Örgütüne üye olan 51 devlet Parlamentoları bu facianın insanlığa karşı işlenen cinayet gibi tanımaya ve yapılacak kampanyaya hem milli, hem de uluslararası alanda tam destek verme kararı almışlardır. Türkiye, bir an önce bu kararı meclisinden geçirerek uygulamaya koymalıdır. “Hocalı İçin Adalet” kampanyası 2009 yılının 26 Şubatında başlamış ve şu anda 30 dan fazla ülkede başarı ile devam etmektedir.’’

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği İstanbul Temsilciliği 2011 Yılında Miting düzenlemiş ve bu zamana kadar çalışmalarına devam etmiştir.

Hocalı'da yaşananlar, 1949 Cenevre Sözleşmeleri'nin, Birleşmiş Milletler'in (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ciddi ihlali anlamına geliyor. Bu durum BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Sözleşmesinin İhlali olup, Bu Soykırımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Savaş Suçu olarak görmektedir.

“Memorial” İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesi ve Time dergisine göre katliam, Ermenistan’ın ve 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Karabağ Savaşında Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan’ın aktardığına göre kardeşi Monte Melkonyan, katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıklamıştır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı’nı Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir.

Hocalı Katliamını Soykırım Suçu Kabul Eden Ülkeler

Azerbaycan, Meksika, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Peru,Slovenya, Bosna Hersek, Sudan, Honduras , İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği ve  ABD nin çok sayıda eyaleti tarafından çeşitli düzeylerde Hocalı Soykırımı’nı tanıdıklarına ilişkin kararlar aldılar.

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği olarak 28.nci Yıldönümünde Hocalı Katliamının Uluslar arası Mahkemelerde artık SOYKIRIM SUÇU olarak tanınmasını bekliyor,Kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti Halkına bir kez daha Başsağlığı ve sabır diliyor,613 Şehidimizi Saygı ve Minnetle Yad ediyoruz.

 

Saygılarımızla,

Ömer HAYALİ

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği

Genel Başkanı