" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

Bulgaristan’ da 11 Temmuz 2021 de Genel Seçimler Yeniden Yapılacak, Türkiye’de Oy kullanacaklar için konulacak Seçim Sandık Sayıları Yeterlimi?

shadow

Bulgaristan’da 4 Nisan 2021 yapılan Genel Seçimlerde hiç bir parti Hükümeti Kuracak Yeterli oya sahip olamayınca seçimler 11Temmuz 2021 de tekrarlanacak.

4 Nisan 2021 de yapılan Seçimlerde Türkiye’de yaşayan çift vatandaşlığa sahip  Bulgaristan Türkleri için ülkemizde 47 Seçim Sandığı kurulmuştu.

Bulgaristan nüfusunun %25 ini Türkler oluşturmaktadır.1989 zorunlu göçle Türkiye’ye sığınan Bulgaristan Türkleri İstanbul,Bursa ,İzmir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşmiş,bu gün 600 Binin üzerinde Türkiye’de,20 Bine yakın KKTC de Bulgaristan Türk’ü yaşamaktadır.

11 Temmuz 2021 Seçimleri öncesi Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Süheyl ÇOBANOĞLU’ ndan alınan bilgiye göre RUBAFED ‘e üye derneklerin  girişimleri ile Bulgaristan Cumhuriyeti Büyük Elçiliği ve Baş Konsoloslukları ile görüşmeler ve toplantılar yapılmış,Türkiye’de kurulacak 47 Seçim Sandığının sayısının yetersiz olduğu ve artırılması talep edilmiştir.

AA Sofya Muhabiri Ihvan Radaykov’un 9.4.2021 tarihli haberinde,

4 Nisan 2021 Seçim Sonuçlara göre, 240 kişilik parlamentoda, Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin 75, popüler şovmen Slavi Trifonov’ın Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin de 51 sandalyesi oldu.

Parlamentoya, Komünist kökenli Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) 43, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi de 30 milletvekili yolladı.

Başbakan Borisov’a karşı protesto hareketlerine öncülük yapan sağcı Demokratik Bulgaristan (DB) partisi 27 ve solcu Ayağa Kalk! Magandalar Dışarı! (İSMV) oluşumu 14 milletvekili sahibi oldu.

ZİK’in raporuna göre, ülkede kayıtlı 6 milyon 789 bin 605 seçmenin 3 milyon 334 bin 283’ü oy kullandı.

Verilen geçerli oyların yüzde 31,25’i GERB, yüzde 21,5’i İTN, yüzde 17,92’si BSP, yüzde 12,50’si HÖH, 11,25’i DB ve yüzde 5,83’ü İSMV’ye verildi.

Sonuçlar hiçbir siyasi partinin tek başına hükümet kuramayacağını gösterdi. Yeni kabinenin parlamentodan güven oyu alabilmesi için en az 121 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Başbakan Boyko Borisov milletvekilliğinden vazgeçti

2020 yılının ortalarında, mafyayla ilişkileri olduğu suçlaması ile halk protestolarının başlamasından bu yana basınla ilişkisini kesen Başbakan Boyko Borisov, resmi sonuçları beklemeden parlamento üyeliğinden vaz geçtiğini bildirdi.

"Dokunulmazlık zırhına ihtiyacım yok" diyen Borisov, parlamentoda temsili olan diğer partilerden güvenoyu için destek alamayacağını ima ederek, en büyük gruba sahip partisi adına kuracağı hükümetin parlamentodan geçemeyeceğini öne sürdü.

Borisov, esas kabine oluşturma sorumluluğunun, kampanya yapmadan, siyasi platform açıklamadan ve sadece kişisel karizması ile parlamentoda ikinci büyük gruba sahip olacak şovmen Trifonov’a ait olduğunu savundu.

Trifonov ise "yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belirtilerinin olduğu” gerekçesi ile karantinaya çekilerek, seçim sonrası da suskunluğunu sürdürdü. Trifonov, sosyal medyadaki yazılı açıklamasında partisinin yasal prosedürlere uygun davranacağını belirtmişti.

ZİK, parlamentoda yer alacak yeni milletvekillerin isimlerini açıklamak üzere siyasi partilerden 11 Nisan'a kadar bilgi bekliyor.

Ardından toplanacak parlamentonun ilk oturumunda başkanlık divanını oluşturacak Cumhurbaşkanı Rumen Radev de Anayasa gereği önce en fazla milletvekiline sahip siyasi parti olan GERB'e hükümet kurma görevini verecek.

Haber:TDİHD Web Haber