" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN…

shadow

Üretmek, neredeyse yoktan var etmek gibi bir şey.Toprağın ruhuna dokunmak,havayı koklamak,ayın eskisini yenisini takip etmek... 

Bunlar kadim çiftçilik, bunlar tarım kültürü...

Bu kültür,neneden,dededen toruna aktarılan bir değerdir.Evet çiftçilik kültürünün de aktarılması için, nenenin de,dedenin de, torunun da köylü olması gerekiyor.

Çünkü Çiftçi, köylüdür.Çiftçi köyde yaşayan,toprağı tanıyan,onu anlayan,yıldızlardan yönünü bulan,rüzgarın yönünden hava durumunu anlayan,Ekim yapacağı zamanı Ay'a göre tayin eden,toprak ısınınca tohumu eken, toprağa suya bitkiye hayvana saygılı,Yaratılanı Yaratandan ötürü seven,doğadaki hiç bir canlının sebepsiz olmadığını bilendir.Çiftçi baharı bayramla kutlayan,tarihlere doğadan aldığı ilhamla adlandıran,yazdan kışa hazırlanandır.

Köylü anasından kopamaz ama koparılıyor maalesef !!!

Amerika'da %2, Avrupa'da %6 Türkiye'de ise %36 olan tarım nüfusu, Avrupa yüzdesine indirilmeye, tarım tekelleşmeye çalışılıyor.Devlet destekleri küçük üreticiye hitap etmiyor ve küçük üretici hibelerden yararlanamıyor.Girdi maliyetleri çok yüksek olduğundan ürettiğini ederinde satamıyor. Köylerde okullar bir bir kapanıyor,köylü bilinçli olarak toprağından koparılıp, şehirlileştirilmeye,köleleştirilmeye muhtaç bırakılıyor.Köyde evini tarlasını satıp şehre göçen çiftçi, bir şehir hastanesinde temizlikçi, bir fabrikada işçi, bir müteahhit’in yanında gece bekçisi, belki de kağıt toplayıcısı oluyor.Belki çocuklarını güç bela okutuyorlar ama onları da istemeden üniversite mezunu işsizler ordusuna katıyorlar.Köye dönse kendi yiyeceğini üretse razı,ama ne yazık ki satmış savmış gelmiş şehre.Mecbur kalmış ucuzcu zincir marketlerden gıda almaya.Marketteki üç Mercimekten ikisi Kanada'dan,Ceviz Şili'den,Sarımsak Çin'den gelmiş.Başka neler dışarıdan ithal gelmiş uzar gider bu liste. 

Orman Çiftçimizin topraklarına Maden veya Taş Ocağı Ruhsatı verilerek Ormanlarımız Katlediliyor hem de doğanın ekolojik yapısı bozuluyor.Tarım Çiftçilerimize de kotalar uygulanarak ekili arazilerimiz tarım yapılamaz hale getirilip imara açılarak Toplu Konut veya Fabrika Ruhsatı verilerek Tarım Sanayi bitirilerek, yaşadığımız Toprağın arazi değil,VATAN TOPRAĞI olduğunu en iyi ve önemini çok iyi bilen çiftçilerimizin toprakları satılıyor.Doğru ya bu gün Çiftçilerimizin Günü.

Bu kültürün sahibi olan emeği ve alın teriyle toprağı Nakış,Nakış işleyen,İnsan yaşamına ve ülkemize en büyük Katma Değeri sağlayan Çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlu Olsun.

Saygılarımızla,

Münevver KEPENEK

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği

Doğa-Çevre ve Ekolojik Yaşamı Koruma ve Destekleme İşleri Koordinatörü