" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

Dünyaca Ünlü Keman Virtüözü ve Devlet Sanatçısı Suna KAN Keman Kutusunu Kapatarak Uçmağa Vardı…

shadow

Dünyaca ünlü Keman virtüözü ve uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapan Devlet Sanatçısı Prof.Dr.Suna KAN, 86 yaşında Keman Kutusunu kapatarak Uçmağa vardı.

Acı haberi 11 Haziran 2023 Pazar günü Suna Kan'ın yakın dostu bir başka devlet sanatçımız dünyaca ünlü piyanist Gülsin ONAY sosyal medya hesabından duyurdu..

Usta sanatçı Mayıs 2017'de sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermediğini anımsatarak "Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım" ifadelerini kullanmıştı.

Devlet Sanatçısı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) emekli solist sanatçısı Prof.Dr. Suna KAN  için CSO tarihi binasında 12 Haziran 2023 Pazartesi günü 10.30’da düzenlenecek törenin ardından cenazesi Karşıyaka Camii’nde kılınacak öğle namazı sonrası naaş'ı Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilerek sonsuzluğa uğurlanacak.

Dünyaca ünlü Keman Virtüözümüz ve Devlet Sanatçımız Suna KAN’ a Yüce Tanrı’dan rahmet, ailesine,sanat camiamıza ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar dileriz.

Yolu Açık, Ruhu Şad, Makamı Uçmağ  Olsun.

TÜRK DÜNYASI İNSAN HAKLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

Suna KAN Kimdir ?

1936 yılında, Adana’da dünyaya gelen Suna Kan’ın babası Nuri Kan da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısıydı. Henüz 5 yaşındayken babasından keman öğrenmeye başlayan Suna Kan daha sonra aile dostları Hulusi Karsel’den de keman dersleri almıştı.

İlk resitalini 18 Nisan 1946'da Ankara Devlet Konservatuvarı'nın konser salonunda veren sanatçı Mozart'ın 5. Keman Konçertosunu seslendirdiği bu resitalin ardından “Harika Çocuk” olarak anılmaya başladı. 1948’de isme-özel olarak çıkarılan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” (Harika Çocuk Yasası) ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu almıştı.

Paris Konservatuvarı’na gönderilen Suna Kan 1952’de konservatuvarı birincilikle bitirdi. Dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserlerle sayısız ödül kazanan sanatçı 1957’de yurda döndü ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçılığına atandı. Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapan büyük usta 1971'den bu yana “Devlet Sanatçısı” unvanını taşıyordu