" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

KAFKAS KARTALI Şeyh Şamil'i Vefatının 150.Yıldönümünde Saygı, Minnet ve Rahmetle Anıyoruz...

shadow
Çarlık Rusyası'na karşı Kuzey Kafkasya Haklarının Özgürlüğü için verdiği mücadelerden dolayı Kafkasya Haklarının  Siyasi ve Dini Lideri olan ve "KAFKAS KARTALI"olarak bilinen Şeyh Şamil diğer adı ile İmam Şamil Dağıstan'ın Gimri köyünde 1797 yılında dünyaya gelmiş bir Avar Türk'ü dür.
 
Babası Muhammed Şeyh Şamil doğduğu zaman Büyük babası Ali'nin adını verir,ancak sık sık hastalanınca ad değiştirmenin iyi geleceğine dair geleneksel inancın etkisiyle ailesi adını ŞAMİL olarak değiştirir.

Dönemin ve bölgenin güçlü Devleti olan Rusların dost ülkelerden gelen destekleri kesmesiyle  6 Eylül 1859'da yanında bir kaç yüz asker kalınca savaşmanın risk olacağını düşünerek Rus Çarı 2.Aleksandr ile görüşmeyi kabul eder ve teslim olur.

Sürgünde geçen 10 Yıl sonrasında Çar 2.Aleksandr Hacca gitmek için izin  isteyen Şeyh Şamil'in isteğini geri çevirmez ve kendi isteği ile gönderildiği Kiev'den 31 Mayıs 1869'da İstanbul'a gider.

15 Ağustos 1869 da Sultan Abdülaziz ile görüşür kendisine ve Ailesine maaş bağlanarak 15 Ocak 1870 de Sultan Abdülaziz ile vedalaştıkdan sonra 25 Ocak 1870'de Hacca gitmek için İstanbul'dan ayrılır.

Rus işgaline karşı direnen Kafkas Halklarının hafızalarında KAFKAS KARTALI olarak yer eden Şeyh Şamil 4 Şubat 1871'de Hac görevini yapmak için gittiği Arabistan'da Hakk'a Yürüyerek Uçmak'a Varmıştır.
Naaşı Medine'de Cennet-ül Baki Mezarlığına defin edilmiştir.

KAFKAS KARTALI Şeyh Şamil'i Vefatının 150.Yıldönümünde Saygı,Minnet ve Rahmetle Anıyoruz.

Ruhu Şad,Makamı Uçmak Olsun...

Haber:TDİHD Web Haber