" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

Yahya Kemal BEYATLI' yı Uçmak’a Varışının 63.Yıldönümünde Saygı,Minnet ve Rahmetle Anıyoruz.

shadow

 " Üstümüze zaman yağdı, hüznümüz ondandır. "                                                   " Kalbi olanların dili yok, dili olanlarınsa kalbi yok! "

Türk Edebiyatı'nın en önemli Şair ve Yazarlarından biri olan ve 1 Kasım 1958’ de İstanbul’da aramızdan ayrılan  Yahya Kemal BEYATLI’YI Uçmak’a varışının 63.Yıldönümünde Saygı Minnet ve Rahmetle Anıyoruz.                   

Ruhu Şad Olsun…

 

Yahya Kemal BEYATLI KİMDİR?


​​​​Doğum adı  Ahmet Agah olan ,Yahya Kemal BEYATLI 1884 yılında Makedonya'nın Üsküp şehrinde dünyaya geldi. Annesi Nakiye Hanımdır.Babası ise Üsküp Belediye başkanlığını yapmış olan İbrahim Naci Bey'dir. ​​Yahya Kemal BEYATLI  eğitimine Üsküp şehrinde başlamıştır.1889 yılında Sultan Murat Külliyesi'nde henüz 5 yaşında iken başladı.Buradaki eğitimini tamamlayan ​​​​​​​Yahya Kemal BEYATLI yine Üsküp'te bulunan Mektebi Edeb'e devam etti.Yahya Kemal Beyatlı 13 yaşına geldiğinde ailesi ile birlikte Selanik'e yerleşmeye karar verdiler.Selanik'te annesi Nakiye Hanım hastalanarak vefat etti.Annesinin vefatı üzerine babası İbrahim Naci Bey başka biriyle evlendi. Yahya Kemal beyatlı bu evlilikten sonra ise tekrardan doğduğu şehir olan Üsküp'e döndü.Ortaokula başlamak ve eğitimini devam ettirmek için 1902 yılında İstanbul'a geldi.Orta öğrenim eğitimine burada tamamlamıştır.

 

İstanbul'da bulunan Servet-i Fünun dergisinde Agah Kemal adı ile şiirler yazdı.İlk şiirlerini bu dergide yayınlamıştır.Gençlik yıllarında ise Jön Türklere ilgi duydu.Fransızca romanlar okumaya başladı.Daha sonra 1903 yılında 2. Abdulhamit'in baskılarına dayanamadı ve İstanbul!dan ayrılarak Paris'e yerleşmeye karar verdi.Paris'te kendi gibi Abdulhamit'in baskısından kaçmış olan Jön Türkler ile tanıştı.


Üniversite eğitimine devam etmeye bu şehirde karar verdi.1904 yılına geldiğimizde Sorbonne Üniversitesi'ne kaydoldu.Burada okumuşu olduğu bölüm ise Siyaset Bilimi bölümüdür.Bu bölümden mezun oldu.Siyaset Bilimci unvanını almış oldu.Yahya Kemal BEYATLI 10 sene İstanbul'dan ayrı kaldıktan sonra 1913 yılında tekrar İstanbul'a döndü.Darüşşafaka İdadiside Edebiyat öğretmenliği yaptı.Aynı zamanda  bu okulda tarih dersleri de veriyordu.Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden olan Ziya GÖKALP,Tevfik FİKRET,Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU gibi kişileri tanıdı.

Kurtuluş savaşı milli mücadele döneminde İzmir'den Bursa’ya Atatürk'ü karşılamak için geldi. ​​​​​​​Yahya Kemal BEYATLI buraya Darülfunun Heyetinin Temsilcisi olarak gelmişti.Atatürk Bursa'dan Ankara'ya doğru giderken onunla beraber gitti.​​​​​​​Yahya Kemal Beyatlı Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk'e fahri doktorluk unvanı verilmesinin ilk teklifini sundu.Yahya Kemal BEYATLI’nın vermiş olduğu bu teklif oy birliği ile kabul edildi.1926 yılına geldiğimizde Varşova'ya elçi olarak atandı.Varşova şehrinde diplomatlık görevini 4 yıl sürdürdü. Daha sonra ise 1930 yılında Portekiz'in Lizbon şehrinde büyükelçi olarak atandı.

Yahya Kemal BEYATLI 1957 yılında Bağırsak hastalığı tedavisi için Fransa'nın başkenti olan Paris şehrine gitti.Burada bir müddet tedavi görse de 1958 yılında yurda döndü.Cerrahpaşa Hastanesinde tedaviye alınan ​​BEYATLI 1 Kasım 1958 yılında hayatını kaybetti. Kabri Aşiyan Mezarlığındadır.

​​ESERLERİ

KİTAPLARI

- Kendi Gök Kubbemiz

- Eski Şiirin Rüzgarıyle

- Rubailer ve Hayyam'ın Rubailerini Türkçe Söyleyiş

- Edebiyata Dair - Aziz İstanbul

- Eğil Dağlar

 ​​​​​​​​​​​ŞİİRLERİ

- Sessiz Gemi

- 26 Ağustos

- Akıncılar

- Hazan Bahçeleri

- Endülüs'te Raks

​​​​​​​- Vuslat

Haber :Erol ŞAHİNGİL TDİHD Web Haber

 

 

 

 

 

 

​​​