" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

Unutulmaması gereken Bulgaristan Türkleri'nin "Zorunlu Göçü"..

shadow
Rumeli Türkleri yaklaşık üç yüz yıldan beri, yani Osmanlı'nın güç ve toprak kaybetmeye başladığı zamandan beri yaşadıkları öz topraklarında çeşitli baskılara, zulme, işkencelere ve asimilasyona uğramışlar yerlerini, yurtlarını hatta canlarını dahi kaybetmişlerdir. Bunun sonucunda çeşitli dönemlerde anavatan Türkiye'ye bazen kendi istekleriyle çoğu zaman da öz vatanlarında uğradıkları zulüm ve işkence sonucu can, mal, namus kaygısıyla Türkiye'ye göç etmişlerdir. Bu çerçevede  Bulgaristan’ın 1984-1989 yıllarında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikasından dolayı 350 bin kişinin yaşadığı zorunlu göçün 31. yılındayız.
Balkanlarda yaşayan Türklerin çileli hayatı ve özellikle Bulgaristan’da elim hadiselerin yaşanması hafızalardaki tazeliğini elan korumaktadır.
ASİMİLASYON ZULMÜ:1989’da çok sayıda insanın göçmek zorunda kaldığı “1984’ten itibaren iyiden iyiye başlayan asimilasyon süreciyle Bulgaristan’daki Türk isimleri Bulgar isimleriyle değiştirildi, Türkçe konuşmaları yasaklandı ve Türkler zorunlu iskana maruz bırakıldı. Bugün Bulgaristan Türklerinin yaşadığı sorunların harareti dinmiş gözükse de 1989 göçü ve ona zemin hazırlayan şartlar asla unutulmamalıdır.
Bulgaristan'da okullarda Türkçe konuşmanın yasak olduğu yılların yaşandığı bu acılı dönemde pek çok haksızlıklar yaşanmış adeta yok sayılmışlardır. Bu çalışkan, fedakâr, çilekeş insanların Türkiye'ye gerek yetişmiş insan gücü açısından gerekse bu vatana olan bağlılıkları yadsınamaz. Göç esnasında çektikleri çileler yanında, hayatını kaybeden soydaşlarımıza Tanrı'dan rahmet diliyoruz.