18 Aralık Dünya Göçmenler Günü…
18 Aralık günü, BM tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu günün seçilmesinin sebebi, 18 Aralık 1990 günü, BM Genel Kurulu’nun Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nu imzalamasıydı. Konvansiyon, dünya çapındaki göçmen hakları savunucularının verdiği uzun mücadelenin ve devletlerarası müzakerelerin önemli bir sonucudur.
Devam eden bölgesel savaşlar, açlık ve can güvenliği nedeniyle Birleşmiş Miletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNCHR verilerine göre 2023 Haziran ayı itibariyle son bir yıl içinde zorla yurtlarından ve evlerinden edilen insanların sayısı 110 milyona ulaştığı bildirilmektedir. Bu duruma göre uluslararası göçmenlerin yaklaşık üçte ikisi Avrupa ve Asya’da yaşamaktadır.
Birleşmiş Milletler Türkiye’de 5 Milyon 679 Bin Göçmen ve Mülteci olduğunu bildirirken bu sayının daha fazla olduğu tahmin edilmekte olup BM’nin son Raporuna göre Türkiye'deki sığınmacı sayısı 2022 sonunda yüzde 5 azalmış olsa da dünyada hala en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğu bildirilmektedir. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR; Ukrayna savaşı, Afganistan'dan kaçanlar, Suriye'de yaşananlar ve Sudan'daki çatışmalar gibi gelişmelerin toplam sayıyı daha önce eşi görülmemiş bir düzeye çıkardığını bildirmektedir.
Uluslararası göçün en önemli sebepleri İç Savaşlar,İnsan Hakları ve Demokrasinin olmaması ile işsizlik ve fakirliktir. Ancak birçok gelişmiş ve dinamik ekonomi eleman bulunamayan işleri yapmak için göçmenlere ihtiyaç duymaktadır. Nüfusun yaşlanması ayrıca bu talebin artışına yol açmaktadır. Onun için Göç küresel bir gerçekliktir.
Türkiye’nin jeopolitik konumu göç almaya müsait olduğu gibi, Avrupa’ya giden göç yolunun köprüsü durumundadır. Bu büyük problemin çözümünde Uluslararası göçün;öngörülemezliği, acilliği, karmaşıklığı, problemleri ve zorlukları ülkeler ve bölgeler arasında daha fazla iş birliği ve ortak eylem gerektirmektedir.
Ancak 16 Aralık 2013’te Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti arasında Ankara’da imzalanan Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması sonucunda, bölgesel yaşanan ve devam eden savaşlardan dolayı dünyada en çok göç alan ülkemizin bu problemlerin çözümüyle ilgili görüşmeleri sekteye uğramıştır.
18 Aralık Dünya Göçmenler Gününde; Ülkemizde dikkat edilmesi gereken en önemli husus aldığımız aşırı göçün iş kalifiyesi yönünden yetersiz insanlardan oluşması ülkemizde ucuz işçiliğin artması ve işsizliğin çoğalmasına sebep olmuş, dolayısıyla okumuş ve yetişmiş iş gücümüz ile gençlerimizin başka ülkelere gitmesine ve beyin göçüne neden olmuştur.
Ayrıca barınmaları ve kontrolleri Devlete ekonomik yönden çok büyük yük olan bu geçici ve düzensiz göçmenlerin genellikle büyük şehirlerde ve belli ilçelerde gettolar oluşturarak yaşamaları, terör olayları ile toplumsal olaylara karışan göçmenlerin buralarda saklanmalarına dolayısıyla ulusal güvenlikte zafiyet yaşanmasına ve halkın huzurunun bozulmasına yol açmıştır.
Her yıl 18 Aralık’ta kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü; Dünya da göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların yaşamları ile sorunları konusunda dikkat çekmek amacıyla kutlanmaktadır.
Erol ŞAHİNGİL
Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği
Temsilcilikler Başdanışmanı